Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ!

Στις 8 Ιουνίου του 1949 ο Τζόρτζ Όργουελ έγραψε το Χίλια Εννιακόσια Ογδόντα Τέσσερα,  το  οποίο είναι σχετικό με την απειλή του ολοκληρωτισμού και τη μηχανιστική κοινωνία του μέλλοντος. Το 1997 μία πρώιμη μορφή της τηλεοπτικής σειράς “big brother” εμφανίζεται στη Δανία κάτι το οποίο γίνεται πραγματικότητα από τους Ολλανδούς δύο χρόνια μετά (1999). Τα επόμενα χρόνια γίνεται παγκόσμιο.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο μελλοντικό έτος 1984 στην Ωκεανία. Ο πλανήτης έχει χωριστεί σε 3 χώρες και η Ωκεανία είναι μία από αυτές. Το κόμμα ασκεί την εξουσία και δεν υπάρχει ίχνος πλέον ελευθερίας. Όλοι παρακολουθούνται ακόμα και μέσα στα σπίτια τους με τη βοήθεια τηλεοθονών. Όλοι και όλα ελέγχονται από το μεγάλο αδερφό. Ο big brother είναι ένα πρόσωπο που χρησιμοποιείται για την προσωποποίηση του κόμματος. Η ελευθερία της σκέψης αλλά και της έκφρασης των συναισθημάτων έχει ποινικοποιηθεί, με απώτερο σκοπό την πλήρη κατάργησή τους. Για να το πετύχει αυτό το κόμμα χρησιμοποιεί τη γλώσσα, στην οποία λιγοστεύει τις λέξεις της κάθε χρόνο, απαγορεύοντας το ξεστόμισμα κάποιων λέξεων. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο:

 ..ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης. Στο τέλος θα κάνουμε αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς.

Προφητικό άραγε; Δεν ξέρω αν ο Orwell ήταν 35 χρόνια μπροστά από την εποχή του αλλά σίγουρα ήταν 50!

big brother & όλα τα συναφή, ανούσιες εκπομπές, ηλίθιες σειρές, προπαγανδιστικές ειδήσεις, δημοσιογραφοι σαν κρατικοί υπάλληλοι, τρομοφοβία, τρομοκρατία, αταξία, αναρχία, κάμερες στο δρόμο, κάμερες στα σπίτια, κάμερες παντού, δορυφόροι, κινητά τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες, διαφημίσεις, υπερκαταναλωτισμός, τρελές αγελάδες, γρίπη των χοίρων, χοίροι στους δρόμους, στρατός, σημαίες, λάβαρα, ιμπεραλισμός, παγκοσμιοποίηση, greeklish, coca cola, addidas, τζουκ μποξ vs laterna…

ΤΙ ΣΤΟΝ Π***** ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ? 

Advertisements