..του τρόμου”  τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος στο δίσκο “Εν Λευκώ”. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Κάποτε τα τραγούδια είχαν κάποιο λόγω ύπαρξης και κάποιο νόημα, ενώ τώρα πια βγαίνουν σωριδόν απο μουσικές βιομηχανίες του κώλου με σκοπό την απήχηση σε ένα κοινό της βλακείας. Το νόημα αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο να το αποσπάσεις αν δεν γνώριζες καλά τον καλλιτέχνη, αλλά ευτυχώς για τότε (δεκαετία  80′) η λογική των ανθρώπων ήταν σε καλύτερο δρόμο.

Ο πρίγκιπας στο δίσκο Εν λευκό, έχει εξηγήσει κάποια από τα τραγούδια του δίσκου. Παραθέτω το κείμενο για το συγκεκριμένο τραγούδι παρακάτω. Μπορείτε να διαβάσετε τους στίχους εδώ!

“Υπάρχουν διαφόρων ειδών ήρωες, άγνωστε νεαρέ. Ο Χριστός ήταν ένας απ’ αυτούς, ο Μαρξ ήταν ένας απ’ αυτούς, ο Φρόυντ ήταν ένας απ’ αυτούς, ο Καρλ Γιούνγκ ήταν ένας απ’ αυτούς, ο Ντελέζ είναι ένας απ’ αυτούς, ο Γκεταρί είναι ένας απ’ αυτούς. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν βιογραφίες. Οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνουν γενιές. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για γενιές.

Στο βιβλίο λοιπόν αυτών των ηρώων, που όταν έχεις μια τέτοια υπευθυνότητα, μπορεί να είναι και βιβλίο και τρόμου, εγώ νεαρέ άγνωστε, έκατσα κι έψαξα αυτές τις φάτσες, που εσύ ζητούσες στα νιάτα σου. Και σ’ έχω δει πάρα πολλές φορές ζαρωμένο, σε κάποια γωνιά του δρόμου να προσεύχεσαι σ’ αυτούς τους ήρωες, να αισθάνεσαι ενοχές απέναντί τους, κι όταν ψάχνεις να βρεις την αιτία για τις ενοχές αυτές να μην τη βρίσκεις. Σε ρωτάω, μπορείς να μου απαντήσεις αν θα σε ρωτήσω ποιος απ’ όλους αυτούς τους ήρωες ή και θεούς, γιατί πολλοί τους θεοποιούν, ποιός απ’ όλους λοιπόν απ’ αυτούς τους ήρωες ή θεούς ορίζουν εσένα; Ποιοι είναι αυτοί που σε γεμίζουν μ’ αυτές τις ενοχές; Γιατί το βλέπω πάρα πολύ καλά ότι πονάει το στομάχι σου, χτυπάει βλέπεις το άγχος στο στομάχι, η νεύρωση που λένε αν έχεις ακούσει. Κι αυτή τη νεύρωση εγώ τη θεωρώ εγκληματική, για έναν ανθρώπινο χαρακτήρα και οργανισμό, αν την προσωποποιήσω θα της δώσω το πρόσωπο του Μαρξ, αν τη ντύσω θα την ντύσω με το χιτώνιο του Χριστού και αν δω τα χρόνια αυτού του προσώπου, οι πολλές ρητίδες που θα έχει, θα είναι φροϋδικές. Τώρα τα χίλια πρόσωπα που όλα αυτά έχουν δώσει σε σένα, μόνο με φαντάσματα της Μέδουσας, αν ξέρεις ελληνική μυθολογία, εγώ μπορώ να τα παραλληλίσω. “

ΣΥΖΗΤΗΣΗ “ΕΝ ΛΕΥΚΩ” υπό ΠΑΥΛΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ