Ο άντρας που θα γίνει ο Joker, είναι ένας μηχανικός που παρατάει την δουλειά του σε μια χημική βιομηχανία για να γίνει κωμικός, μόνο που αποτυγχάνει παταγωδώς.

Απελπισμένος για να υποστηρίξει την έγκυο γυναίκα του, συμφωνεί να καθοδηγήσει δύο εγκληματίες μέσα στο εργοστάσιο για μια ληστεία. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, η αστυνομία τον ενημερώνει ότι η γυναίκα του έχει πεθάνει σε ένα ατύχημα μέσα στο σπίτι με έναν ηλεκτρικό θερμαντήρα για το γάλα των μωρών. Καταρακωμένος, ο μηχανικός προσπαθεί να αποχωρήσει από το σχέδιο, αλλά οι εγκληματίες τον απειλούν να κρατήσει το λόγο του και να μείνει στο σχέδιο.

Στο εργοστάσιο, οι εγκληματίες τον έκαναν να φορέσει μια κόκκινη μάσκα. Αυτό ήταν συνηθισμένο σχέδιο για αυτούς. Αυτή η μεταμφίεση είναι απλά σχήμα των εγκληματιών για μπλέξει οποιοσδήποτε συνεργός ως ο εγκέφαλος και για να τραβήξει την προσοχή πάνω του. Μόλις μπήκαν μέσα σχεδόν αμέσως από γκάφα τους κατάλαβαν και ειδοποιήθηκε το προσωπικό ασφαλείας. Ακολουθεί μια βίαιη καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι εγκληματίες πυροβολήθηκαν και ο μηχανικός βρίσκει τον εαυτό του αντιμέτωπο με τον Batman. Πανικόβλητος, για να του ξεφύγει πηδά εσκεμμένα μέσα στην δεξαμενή με τα τοξικά απόβλητα του εργοστασίου, και σαρώνεται από ακτινοβολίες μέσω ενός σωλήνα που τελικά οδηγεί προς τα έξω.

Μόλις βγαίνει έξω φρικάρει, γιατί ανακαλύπτει ότι οι χημικές ουσίες του έχουν λευκάνει μόνιμα το δέρμα του σαν να ‘ναι βαμμένο με λευκή κιμωλία, τα χείλη του έχουν βαφτεί κόκκινα και τα μαλιά του έχουν αποκτήσει ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Αυτή η σειρά των γεγονότων, επιδεινώνοντας την ψυχολογική του κατάσταση από τον χαμό της γυναίκας του και του παιδιού του, τον τρελαίνουν τελείως. Έτσι δημιουργείται ο Joker.

Ένα αστείο που έλεγε ο Joker συχνά ήταν

See, there were these two guys in a lunatic asylum… and one night… one night they decide they don’t like living in an asylum any more. They decide they’re going to escape! So like they get up on to the roof, and there, just across the narrow gap, they see the rooftops of the town, stretching away in moon light… stretching away to freedom.
Now the first guy he jumps right across with no problem. But his friend, his friend daren’t make the leap. Y’see he’s afraid of falling… So then the first guy has an idea. He says “Hey! I have my flash light with me. I will shine it across the gap between the buildings. You can walk across the beam and join me.” But the second guy just shakes his head. He says… he says “What do you think I am, crazy? You would turn it off when I was half way across.”

Στο comic “Batman – The killing joke” μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία.